http://www.zoofirma.ru/

Кратка историја на Македонската Пластична Хирургија и здружението -

МАПРЕХ

 

Во 1947 год. е основан Медицинскиот факултет "Св Кирил и Методиј"-Скопје. Истата година е основана и Клиниката по хирушки болести со Одделот за пластична и реконструктивна хирургија.

Најпознати шефови и директори на клиниката се Проф. Д-р Ј. Пановски, 1966 год. Прим.Д-р. А. Мишковски, 1995 Проф Д-р Д. Мирчевска, Прим. Д-р Љ. Дамевска, Проф Д-р Ѓ. Џокиќ и од 2006 год. Проф.Д-р.сци д-р. Смиља Туџарова-Ѓоргова.

Во Април 1967 год. Македонското здружение за пластична и реконструктивна хирургија и друштво за максилофацијална хирургија започнаа да функционираат како еден дел.

1995 год. Македонското здружение за пластична и реконструктивна хирургија е конституирано како самостојно здружение со сопствен статут. Претседатели биле: Прим.Д-р. А. Мишковски, 1995 Проф Д-р Д. Мирчевска, Прим Д-р К. Митановски, 02.2009 год. Прим Д-р Г. Марчикиќ и од 02.2012 год. Проф.Д-р.сци д-р. Смиља Туџарова-Ѓоргова

 

 

Следен состанок:

9.03.2013 year MAPRAS-meeting -Strumica

4.05.2013 year MAPRAS-meeting-Skopje

1.06.2013 year MAPRAS-meeting- Ohrid

30.11.2013 year MAPRAS-meeting-Mavrovo

20.12.2013 year MAPRAS-meeting-Skopje

Интернационални делегати ( 2010-2016)

IPRAS- Проф. Д-р. сци д-р Смиља Туџарова-Ѓоргова.

EBOPRAS-Д-р Мостров Илија.

BURNS-Прим. Д-р. Андоновска Добрила.

IQUAM-Д-р. Огнен Даскалов.

BAPRAS- Д-р Стојковски

Контакт

map бул. "Мајка Тереза" бр.17 1000, Скопје Република Македонија

map ++ 389 2 321  1427    ++ 389 2 314 7247

map Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.