Внимавајте, инвалидитетот од петарди предизвикува и психичка траума кај децата

ИНТЕРВЈУ НА НОВА ТВ СО Д-Р МАРГАРИТА ПЕНЕВА: Внимавајте, инвалидитетот од петарди предизвикува и психичка траума кај децата.

Бројот на индивидуи повредени од петарди и други пиротехнички средства значително е намален, ако се направи споредба со периодот пред 10-ина и повеќе години. За тоа, секако, придонесуваат постојаните апели и континуираните кампањи спроведувани од страна на Министерството за здравство и Министерството за внатрешни работи. А опасноста од петарди е голема – физичкиот инвалидитет предизвикува психичка траума и сето заедно во значителна мерка го менува животот на детето, но и животот на целото семејство. Ова треба да го имаат на ум возрасните и тие треба да ги заштитат децата!, вели во интервјуто за НОВА ТВ д-р Маргарита Пенева, субспецијалист по пластична и реконструктивна хирургија на Универзитетската клиника за пластична и реконструктивна хирургија во Скопје. Најмалиот пациент кој се повредил од петарда и побарал лекарска помош имал само пет години.(Цело интервју) 

 

 

 

 

  

 

 

 

Nice Social Bookmark

Хипербарна комора

Контакт: Тел. 070 215 423

Работно Време: 09:00 - 16:00

 

Стационар

Контакт: тел. 02/3147 042

Работно време: 24 часа

Амбуланта

 

РАБОТНО ВРЕМЕ: 09:00 - 15:00

(по 14 часот итните пациенти се прегледуваат од страна на дежурниот доктор во ургентниот центар на ТОАРИЛ)