Доц. д-р Пејкова - Честитајте ги празниците со честитка, а не со експлозија од петарда! Среќни и безбедни новогодишни и божиќни празници!

Интервју на Доц.д-р Пејкова за prikazna.mk- Честитајте ги празниците со честитка, а не со експлозија од петарда! Среќни и безбедни новогодишни и божиќни празници! 

Повредите стекнати поради употреба на пиротехнички средства настануваат најмногу за време на новогодишните празници. Понесени од еуфоријата на празничната атмосфера, од некои причини луѓето имаат потреба атмосферата да ја надополнат со користење на петарди и пиротехнички средства. Нивната експлозија дава спектар на различни бои придружени со силен звук. За да биде експлозијата што поголема, што погласна, по спектакуларна адолесцентите особено, прават импровизирани експлозивни направи користејќи повеќе петарди истовремено. Навистина експлозијата е појака но затоа и повредите се поекстензивни. За да настане експлозијата потребни се само неколку секунди а за жал последиците од повредите се трајни. Инвалидетот од овие повреди може да биде доживотен и да има последици на физичкото и психичкото здравје на пациентот.(Цело интервју) 

 

 

 

 

  

 

 

 

Tags: Доц. Д-р Софија Пејкова

Nice Social Bookmark

Хипербарна комора

Контакт: Тел. 070 215 423

Работно Време: 09:00 - 16:00

 

Стационар

Контакт: тел. 02/3147 042

Работно време: 24 часа

Амбуланта

 

РАБОТНО ВРЕМЕ: 09:00 - 15:00

(по 14 часот итните пациенти се прегледуваат од страна на дежурниот доктор во ургентниот центар на ТОАРИЛ)